شروع هرگونه فعالیتی بدون برنامه‌ریزی و  اهدافی مشخص، بی‌معنی است. همانند هر پروژه‌ای، قبل از اجرای سوله نیز داشتن اطلاعات کافی، برنامه‌ریزی و زمان‌بندی امری جدا نشدنی است. در این مقاله با مراحل ساخت و نصب سوله آشنا خواهیم شد؛ لازم به ذکر است هر پروژه، خصوصیات و ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد و عوامل بسیاری در روند پروژه تاثیر می‌گذارد.


قبل از اجرا


همانند دیگر پروژه‌های ساختمانی، ساخت سوله نیز نیازمند اخذ مجوز ساخت است. چه کاربری نگهداری و یا ورزشی، و چه کاربری صنعتی که یا به اصطلاح سوله صنعتی باشد؛ قبل از هر چیز نیازمند مجوز ساخت سوله زیر نظر سازمان مورد نظر است. پس از اخذ مجوز، بررسی محل ساخت و نصب سوله و اطلاعات مورد نیاز جمع آوری می‌شود. در این مرحله اقلیم آب و هوایی، ابعاد زمین، نوع خاک و … مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.
انتخاب شرکت مناسب ساخت
تهیه‌ نقشه‌ سوله نیازمند جزئیات و دقت فراوانی است که می‌تواند تاثیر بسزایی در روند اجرای سوله داشته باشد. کوچک‌ترین خطا می‌تواند اقدامات نصب سوله را مختل کند. بنابراین برای طراحی و ساخت انتخاب شرکتی که تجربه بسیاری در این زمینه دارد، می‌تواند روند پیشرفت پروژه را تسهیل کند. شرکت نیماد مورد اعتماد بسیاری از شرکت‌های معتبر بوده و تمامی نگرانی‌های شما را در زمینه‌ی طراحی، نصب و اجرا برطرف می‌کند.


عقد قرارداد


یکی از مهمترین مراحل پیش از اجرا، تنظیم قرارداد پیمانکاری برای ساخت سوله است. کارفرما سفارش خود را به شرکتی که در زمینه ساخت سوله فعالیت دارد در طی یک قرارداد پیمانکاری، انجام می‌دهد. برای کارفرمایان کیفیت سوله و زمانبندی تحویل آن بسیار مهم است. همچنین کارفرما به دلیل هزینه‌ی طراحی و ساخت سوله، نیازمند نظارتی صحیح برای حفظ ارزش سرمایه‌ی خود می‌باشد. بنابراین می‌بایست یک قرارداد مکتوب و بی‌عیب و نقص نوشته شود.


بررسی و بازدید از زمین


ارزیابی زمین، اولین گام اجرای سوله است. در این مرحله تراکم و جنس خاک با توجه به اقلیم آب و هوایی بررسی و ابعاد زمین توسط مهندسان اندازه‌گیری می‌شود. این اقدام مهمی در ترسیم نقشه سوله است.


طراحی نقشه


بعد از بررسی و جمع‌آوری اطلاعات، توسط متخصصین و مهندسین ماهر نقشه‌ شاپ دراوینگ ( نقشه کارگاهی) طراحی می‌شود. دراین مرحله نوع سوله بسیار مهم است. هر کدام از انواع سوله ویژگی‌های به خصوصی برای طراحی سوله دارند و در نظر گرفتن شرایط ساخت نیز از شاخص‌های مهم طراحی است.
همان‌طور که پیش‌تر گفتیم عدم توجه به جزئیات و اندازه‌ها در طراحی، اجرای سوله را دچار مشکل می‌کند. موفقیت تیم اجرای در محل نصب، نتیجه‌ی طراحی با دقت و اصولی مطابق آئیین ‌نامه‌های مقررات ملی است.


خرید ورق، آهن و فولاد


با توجه به طراحی‌های انجام شده، لیست MTO ( متریال میزان فولاد و آهن مورد نیاز) تهیه و خریداری می‌شود. قیمت روز آهن از عوامل تاثیرگذار در قیمت سوله است؛ همچنین کیفیت مطلوب فولاد می‌تواند پایداری سازه را تضمین کند. متریال خریداری شده به کارخانه حمل و تخلیه می‌شود.


ساخت در کارخانه


نقشه‌های کارگاهی و برش به واحد برش ابلاغ می‌شود و سپس ورق‌های خریداری شده مطابق نقشه برش می‌خورد. مرحله‌ی بعدی مونتاژ اولیه، جوشکاری جان و بال و سپس مونتاژ و جوشکاری نهایی است. پس از این مرحله، سندبلات یا تمیزکاری انجام می‌شود و در نهایت رنگ‌کاری صورت می‌گیرد.


فونداسیون سوله


یکی از مهمترین مراحل اجرای سوله، اجرای فونداسیون سوله است. اجرای غیراستاندارد فونداسیون احتمال نشست سازه را بالا می‌برد؛ چرا که کل وزن سوله روی فونداسیون آن است. همچنین کیفیت مصالح مورد استفاده باید مرغوب باشد. در طراحی فونداسیون محل قرارگیری پایه‌ها و اتصالات مشخص است. همزمان با ساخت سوله، پس از دریافت نقشه، به مرحله‌ی اجرای فونداسیون سوله می‌رسیم.
انواع مختلف اجرای فونداسیون سوله
فونداسیون سوله در سه شکل گسترده، عمیق و سطحی قابل اجرا است. اینکه کدام یک از اشکال اجرای فونداسیون را انتخاب شود به نوع سوله، جنس خاک و ارزیابی پایداری سوله بستگی دارد. در ابتدا زیرسازی و سپس قالب بندی و در نهایت فونداسیون اجرا می‌شود.


مراحل اجرای فنداسیون


فونداسیون در ۶ مرحله اجرا می‌شود:
۱- بررسی خاک
۲- محاسبه وزن سوله
۳- وزن اسکلت سوله
۴- وزن دیوار
۵- وزن مصالح و قطعات
۶- وزن تجهیزات و تأسیسات


بررسی خاک


خاک برای آزمایش در اولین مرحله، به آزمایشگاه خاک فرستاده می‌شود. این مرحله به دلیل بررسی میزان تحمل وزن خاک انجام می‌شود. همچنین مقاومت فشاری خاک در مناطق مختلف متفاوت است.


محاسبه وزن سوله


در این مرحله، وزن تک تک قطعات سوله محاسبه می‌شود. وزن بار مرده و بار زنده در نظر گرفته می‌شود و همچنین زیر‌سازی‌ لازم برای تجهیزات و ماشین آلات انجام می‌شود.


محاسبه‌ی وزن دیوار و اسکلت سوله


با توجه به کاربری سوله و نوع پوشش دیوار، وزن میزان متریال به کار رفته در سوله مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. لازم به ذکر است بدنه‌ی سوله اولین فشار را بر زمین محل احداث پروژه، وارد می‌کند.


وزن مصالح و قطعات به کار رفته


محاسبه‌ی وزن درب و پنجره و سقف سوله نیز بسیار مهم است و زمان اجرای سوله باید در نظر گرفته شود.


وزن تجهیزات و تاسیسات


اگر سوله مجهز به ماشین آلات و تاسیسات الکتریکی و یا مکانیکی خاصی باشد، برای اجرای فونداسیون اصولی و محکم، باید وزن و زیرسازی‌های لازم برای دوام آن‌ها در نظر گرفته شود.


حمل و نقل و نصب


پس از بررسی‌ها و اجرای مرحله‌ی ساخت در کارخانه، تمامی ورق‌های برش خورده توسط ماشین‌های حمل و نقل، به محل نصب برده می‌شود. در محل پروژه، سوله توسط نیروی انسانی نصب می‌شود. با توجه به اینکه اتصالات پیچ و مهره‌ای یا جوشکاری باشد، این مرحله مدت زمان متغیری خواهد داشت.


اتصالات پیچ و مهره ای و جوشی


در اجرای سوله از اتصالات پیچ و مهره‌ای یا جوشی و یا ترکیبی از این دو استفاده می‌کنند.
در حالت کلی اتصالات پیچ و مهره ای به تناسب جوشی که روشی منسوخ شده است بهتر است. از مزایای اتصالات پیچ و مهره‌ای میتوان به سرعت بالای آن در اجرای سوله نسبت به فرآیند جوشکاری اشاره کرد. اتصالات پیچ و مهره ای جا‌به‌جایی سازه را راحت می‌کنند و این امر در پروژه‌هایی که موقت هستند و یا قصد جا‌به‌جایی دارند بسیار اهمیت دارد.


قیمت اجرای سوله


به طور کلی نمی‌توان قیمت اجرای سوله را به صورت دقیق، بدون داشتن اطلاعات کافی داد. عوامل بسیاری در قیمت اجرای آن تاثیرگذار هستند که در ادامه به بررسی آن‌ها میپردازیم.
این موارد عبارتند از: مواد اولیه، ارتفاع سوله، دهانه سوله، محل نصب، نوع اتصالات، نوع رنگ، دستمزد و حمل و نقل. به عنوان مثال قیمت مواد اولیه با قیمت روز آهن بررسی می‌شود و یا سوله‌هایی با دهانه‌ی عریض‌تر می‌تواند قیمت بیشتری داشته باشد.


نکات مهم طراحی


طراحی سازه‌های صنعتی ( خصوصا سوله )، جزئیات فراوان و مهمی دارد. طراحان این سازه‌ها باید مهارت و تجربه‌ی کافی داشته باشند؛ چرا که با کوچکترین اشتباه کل زمانبندی و روند اجرای سوله را مختل می‌کنند. همچنین توجه به آئین نامه مقررات ملی سازمان مهندسی امری ضروریست تا سازه استاندارد باشد.


سخن پایانی


برای اجرای سوله در ابتدا از داشتن اطلاعات کافی قبل از اجرا شروع کردیم و گفتیم که یک برنامه‌ریزی دقیق و اصولی می‌تواند موفقیت پروژه را تضمین کند. سپس تک تک مراحل اجرا را از بررسی زمین تا حمل و نقل و نصب سوله شرح دادیم. در نهایت گفتیم که رعایت نکات طراحی و استفاده از قطعات و مواد مرغوب تاثیر بسیاری در دوام سازه دارد. شرکت نیماد شرط لازم برای موفقیت پروژه را رفع نیاز مشتریان خود می‌داند؛ در کنار آن تمامی مراحل اجرای سوله به صورت دقیق انجام می‌دهد. پس با خیال راحت می‌توانید برای ساخت سوله خود با کاربری صنعتی، نیمه صنعتی و غیر صنعتی با ما تماس بگیرید.