ارزشمندترین دارایی کسب و کارها، قطعات و مواد آنها است. زمانی که وزن این قطعات بالا میرود ( یک تن یا بیشتر ) برای جابهجایی و یا حمل، نیازمند ماشین قدرتمندی است که به راحتی و بدون خسارت، بتوان آنها را جابهجا کرد. بنابراین جرثقیل سقفی سازهای است که با آن مواد و قطعات سنگین را در محیطهای سرپوشیده مثل سوله صنعتی، جابهجا میکنند. در مقالهی زیر به انواع جرثقیل سقفی میپردازیم. پیش از آن تاریخچهی مختصری دربارهی بهوجود آمدن جرثقیل سقفی را شرح میدهیم.

 

اولین جرثقیل سقفی دنیا

 

دهه ۱۸۸۰از نوع دستی آن ( جرثقیلهای متحرک) استفاده شد و توسط آمریکاییها و انگلیسیها مدلهای پیچیدهتری مورد آزمون و خطا قرار گرفت. مؤسس شرکت وایت، ج اچ وایتینگ اولین مدل جرثقیل سقفی را در سال ۱۸۹۸ساخت. به طبع، میزان سرعت و حداکثر تناژی که میشد استفاده کرد، پایین بود. از آن زمان تا به امروز، با پیشرفت تکنولوژی و تحولات صنعتی باعث وجود مزایای متعددی در این سازهها شد. مزایایی چون کنترل از راه دور، سرعت بالاتر، صدای کمتر و ایمنی بالاتر. حال امروزه از این سازهها استفادهی متعددی برای صنایع مختلف میشود .

 

انواع جرثقیل سقفی

 

به طور کلی انواع جرثقیل سقفی با توجه به دو شاخص ساختار و کاربری دسته بندی میشوند. بنابراین انواع جرثقیل سقفی شامل موارد زیر است:

 

- ۱تک پل - ۲دو پل - ۳دروازهای - ۴نیم دروازهای

 

- ۵بازویی

 

- ۶مونوریل

 

کاربری، میزان باری که یک کسب و کار نیاز دارد تا جابهجا کند، دهانه سوله، نوع سوله و … تاثیر بسزایی در انتخاب نوع جرثقیل سقفی دارد.

 

جرثقیل سقفی تک پل

 

جرثقیل سقفی تک پل، کاربرد متعددی در صنایع سبک و سنگین دارد. در این نوع، از دو کلگی و یک پل متصل بین آنها تشکیل شده است. کالسکه و بالابر در جرثقیل سقفی تک پل معمولا در زیر پل و به صورت آویزان نصب میشود. در مجموع این جرثقیل سقفی دارای شش حرکت است؛ حرکت طولی مجموعه در سالن به صورت رفت و برگشت، بالا و پایین قلاب بالابر و چپ و راست مجموعه بالابر.

 

جرثقیل سقفی دو پل

 

محبوبترین سازه صنایع سنگین، جرثقیل سقفی از نوع دو پل است. جرثقیل سقفی دو پل سازهای است با دو گلکی که توسط دو پل به یکدیگر متصل شدهاند و فشار وارده بر جرثقیل را به ستونها انتقال میدهند. علاوه بر آن به دلیل قدرت بالا در جابهجایی در حمل قطعات سنگین این سازه، میبایست سازهای مستحکم و قدرتمند داشته باشیم. همانند جرثقیل سقفی تک پل نیز این مجموعه علاوه بر حرکت طولی در سالن، دارای دو حرکت مجموعه بالابر در چپ و راست و بالا و پایین قلاب بالابر است.

 

انواع جرثقیل سقفی دو پل

 

میتوان این نوع سازه را در سه نوع رونشین، آویز و کالسکهگردان دستهبندی کرد. در نوع آویز، کلگی به زیر تیر حمال سالن و در نوع رونشین، روی تیر نصب میشود. برای طراحی و ساخت جرثقیل سقفی، یکی از فاکتورهای مهم ارتفاع سازه است. به همین دلیل بررسی نوع آویز یا رونشین بودن میتواند تاثیرگذار باشد. نوع کالسکهگردان در واقع مدلی است که در آن کالسکه توانایی چرخیدن جهت چیدمان را دارد.

 

دروازه ای

 

در صنایعی که جا به جایی مواد و قطعات آن معمولا در محیطهای سرباز صورت میگیرد از جرثقیل سقفی دروازهای استفاده میشود. این نوع سازهها معمولا مستقل از سوله هستند و حرکت آن روی ریلهای زمینی است. ساختار پل در جرثقیل دروازهای همانند نوع تک پل و دو پل سقفی است.

 

نیم دروازه ای

 

اگر جرثقیل سقفی و دروازهای را ترکیب کنیم سازهای نیم دروازهای به وجود میآید. در این نوع یک کلگی مانند جرثقیل سقفی روی تیر حمال سالن و دیگری مانند جرثقیل دروازهای متصل به زمین است. به دلیل نیاز به پوشش بخشی از سالن و یا سوله به بالابر، از این نوع جرثقیل استفاده میشود

 

بازویی

 

اگر استفاده از جرثقیل سقفی و یا مونوریل به دلیلی مثل سبک بودن سازه، ممکن نبود، میتوان از این نوع جرثقیلها بهره برد. در نوع بازویی یک پل به یک ستون و یا دیوار متصل میشود که میتواند ۱۸۰یا ۲۷۰درجه حول محور ستون یا دیوار چرخش داشته باشد. بالابر نیز میتواند روی تیر به جلو یا عقب حرکت کند. این سازه برای جابهجاییهای کوتاه بسیار کاربردی است.

 

مونوریل

 

کاربری بسیار جرثقیل سقفی مونوریل، آن را بسیار محبوب کرده است. از این سازه میتوان در هر گوشهای از سالن استفاده کرد. مسیر حرکت آن، قابلیت انعطاف پذیری زیادی دارد و حتی میتوان آنها را قوسدار ساخت. این جرثقیل دارای ریل است و از یک تیر و یک بالابر تشکیل شده است. طول مسیر حرکت بالابر در این جرثقیل ثابت نیست و به همراه ترولی روی پل مینشیند و بار جابهجا میشود. مونوریل سازهای سبک است و برای فضاهای داخلی استفاده میشود. از کاربردهای مونوریل میتوان به خطوط تولید در خودروسازی، پلیمر و … اشاره کرد.

 

سخن پایانی

 

انتخاب مناسب جرثقیل سقفی به طرز چشمگیری بهرهوری کسب و کار را افزایش میدهد. بنابراین انتخاب نوع جرثقیل میتواند پیچیده وسخت باشد. با این حال میبایست به نکاتی هنگام خرید آن توجه کرد؛ مانند ظرفیت بار مورد نیاز، اجزای ساختاری، اندازهی دهانه و متراژ سوله (خصوصا سوله سبک)، کیفیت قطعات استفاده شده و بازرسی و نگهداری در آینده. در نظر گرفتن تمامی موارد به انتخاب کسب و کارها کمک بسیاری میکند. ما در شرکت نیماد، تمامی عوامل موثر بر طراحی و اجرای جرثقیلهای سقفی را در نظر میگیریم و سپس با توجه به کاربری شما، سازهای ایمن و پایدار نصب میکنیم. پیشرفت و بهبود عملکرد کسب و کار شما هدف ماست؛ پس همین امروز میتوانید شمارههای داخل سایت با ما تماس بگیرید و یا با پر کردن فرمهای داخل سایت منتظر تماس کارشناسان ما باشید .